top of page

VITAMINE D, OOK IN DE ZOMER?

  • Sarah
  • 12 mrt
  • 1 minuten om te lezen


Vitamine D maken we aan door onszelf bloot te stellen aan de zon. In de wintermaanden staat de zon echter te laag, komen we te weinig buiten of verstoppen we ons achter een dikke sjaal. Het is dus een vitamine dat iedereen best als een supplement inneemt.

 

Volwassenen van minstens 50 kg nemen best een dagelijkse dosis van minstens 1000 IU.

 

Vitamine D is immens belangrijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Een tekort hieraan kan dan ook leiden tot tal van klachten en zelfs bijdragen tot de ontwikkeling van een auto-immuunziekte. 

 

Als de zon weer meer aan de hemel staat laten veel mensen ook hun potje vitamine D in de kast staan. Maar is dit wel zo verstandig? 

 

Het antwoord is niet eenduidig. Sommige mensen kunnen een kwartier in de zon gaan zitten en zijn bijgetankt, maar voor andere mensen is dit niet zo eenvoudig. Je DNA bepaalt namelijk mee hoe goed je zonlicht kan omzetten tot het actief vitamine. Het zijn deze mensen die dus ook meer risico hebben op het ontwikkelen van (auto-immuun) ziekten.

 

Laat jouw vitamine D bepalen via een bloedtest. Maar let op: de vitamine D die hier wordt gemeten is nog een inactieve vorm van vitamine D. Deze moet nog worden omgezet door de nieren naar de actieve vorm. De ondergrens die wordt gebruikt door de meeste labo's is veel te laag. Deze mag je zeker van 20 nmol/l naar 75 nmol/l verhogen. Heb je een tekort? Bespreek dan met jouw leefstijltherapeut, apotheker of arts welke dosering je best neemt.


 
 
bottom of page